DEN BOSCH – Felblauw zijn ze nu, de twee gratis elektrische hop-on-hop-off-busjes van De Blauwe Engelen in Den Bosch. ,,Ze vallen nu veel meer op en het is meteen al een stuk drukker in de busjes”, zegt voorzitter Ans Buys van Stichting Gastvrij ’s-Hertogenbosch.

Deze zaterdag gingen ze voor het eerst de weg op in hun nieuwe kleur. ,,De busjes zijn blauw gewrapt en voorzien van nieuwe stickers”, aldus Ans Buys. Alle toeristen, dagjesmensen en andere belangstellenden kunnen gratis instappen voor een rit door de binnenstad en naar de Citadel en de Tramkade. Het beginpunt is het Centraal Station ’s-Hertogenbosch.

Buys: ,,We rijden al sinds het Jeroen Boschjaar 2016 rond in busjes. Eerst in dieselbussen, sinds anderhalf jaar in elektrische bussen. Maar we vroegen ons af hoe het kon dat maar best weinig mensen gebruik maakten van de busjes.”

‘Busjes vielen te weinig op’

En dus ging stichting op onderzoek uit. ,,We kwamen erachter dat de busjes met hun wit/grijze kleur te weinig opvielen. Ook dachten veel mensen dat het busje alleen naar het Noordbrabants Museum reed. Dat kwam omdat de busjes vol stonden met reclame voor het museum, dat ons sponsort. Maar we komen op veel meer plaatsen in de binnenstad, zoals de Sint-Jan, het Jeroen Bosch Art Center en de Citadel. De reclame voor het Noordbrabants Museum staat nu nog maar op één zijkant.”

Ook nieuw is dat de route nu op de stadsbussen staat. ,,Zo is meteen duidelijk waar je allemaal uit kunt stappen. En we hebben er ook in grote letters opstaan dat de busjes gratis zijn. Dat was ook voor lang niet iedereen even duidelijk.” Blauw is ook nog eens de kleur van De Blauwe Engelen. ,,Deze kleur gebruiken we ook voor onze outfit van alle vrijwilligers en voor bijvoorbeeld de bakfietsen.”

Zo’n 150 vrijwilligers

De Blauwe Engelen telt zo’n 150 vrijwilligers, van wie circa veertig chauffeurs voor de busjes. Buys: ,,We kunnen nog nieuwe chauffeurs gebruiken. Zij kunnen zich opgeven via onze website.” Vrijwilligers geven als gastheren en gastdames ook informatie aan toeristen en andere belangstellenden. En zij helpen bij evenementen, zoals Jazz in Duketown en binnenkort bij de Avontuurlijke Klim op de Sint-Jan.

De elektrische busjes van De Blauwe Engelen rijden iedere dag, behalve op maandag. En dan van 10.00 tot 17.00 uur. Alleen op zondag rijden de busjes van 11.00 tot 16.00 uur.

Wordt ook een van onze chauffeurs of gastvrouwen- heren. Klik hier om je aan te melden.

Bron: Robèrt van Lith  Brabants Dagblad